Istražimo zajedno svemir mogućnosti

CTK Rijeka proslavio 30 godina postojanja

11. prosinca 2023.

Konferencijom “Što smo naučili u 30 godina?”, održanoj u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u petak 8. prosinca, obilježili smo 30 godina postojanja našeg Centra i s uzbuđenjem najavili sljedećih 30 godina!

Teme kojima smo se bavili bile su neformalno obrazovanje, STEM i tehnička kultura, kao i rad s talentiranom djecom i mladima.

Nakon pozdravnih govora, videom nam se obratio Altheo Valenti, predsjednik paneuropske mreže ALL DIGITAL, te okupljenima pružio uvid u trendove i politike na europskoj razini koji se tiču digitalne inkluzije. Posebno je istaknuo ALL DIGITAL-ov manifest te projekt Generation 0101 koji je provodio s CTK Rijeka od 2014. do 2016. i zapravo putem njega upoznao ALL DIGITAL mrežu.

Rasprava “Neformalno obrazovanje – gdje smo i kamo idemo?” u kojoj su sudjelovali Mario Bajkuša, direktor razvoja i programa Foruma za slobodu odgoja, prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić, Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Diana Kovačić, predsjednica Udruge Žmergo i međunarodna trenerica, te Valerija Posavec, Viša stručna savjetnica u Odjelu za Erasmus+ u području mladih i Youthpass kontakt osoba Agencije za mobilnosti i programe EU, dotakla se kvalitete (SKOCKANO) i vrednovanja neformalnog obrazovanja. Okupljeni su pričali i o neformalnom obrazovanju na europskoj i nacionalnoj razini, usporedili dva konteksta, govorili o tome kako se odvija neformalno obrazovanje u Hrvatskoj, istaknuli njegovu fleksibilnost i kreativnost, te mu na ljestvici od 1 do 5 dali srednju carsku ocjenu. Raspravu je moderirala Hana Galogaža Lanča, koordinatorica programa za mlade CTK Rijeka.

Rasprava “Ima li STEM potencijal da promjeni našu budućnost?”, koju je moderirao Kristian Benić, suradnik za projekte i marketing Gradske knjižnice Rijeka, odmah je odgovorila na pitanje – STEM je stvorio našu sadašnjost, a imat će i veliku ulogu u kreiranju naše budućnosti. Ono na što su se panelisti, izv. prof. dr.sc. Bojan Crnković, Fakultet za matematiku, Boris Golob, direktor Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, Ante Marković, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva za sustavne i europske programe, Olivera Stanić, izvršna direktorica prvih 30 godina CTK Rijeka, te Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja Instituta za razvoj i inovativnost mladih, fokusirali jest našu ulogu u korištenju tehnologije. Istaknuli su kako je važno da znamo kako funkcionira tehnologija te da ne smijemo biti samo njeni pasivni korisnici. Ante Marković iz Nacionalne zaklade najavio je kako će se, nakon uspjeha u posljednje dvije godine sa STEM projektima diljem Hrvatske, STEM projekti nastaviti financirati kroz Europski socijalni fond.

Nakon torte uslijedila je još jedna rasprava koja se bavila razvojem talenata, a u njoj su sudjelovali Marina Ivašić Kos, dekanica Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija, Momir Karin, ravnatelj uprave za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza, Martina Ožanić Jukić, HR Generalist i Voditeljica discipline ljudskih potencijala (AITAC), Loris Rašpolić, koordinator obrazovnih programa CTK Rijeka, te Tanja Šebalj-Kocet, profesorica informatike Osnovne škole „Petar Zrinski“ Čabar. Moderator, Žarko Čižmar, voditelj Media Laba na Visokom učilištu Algebra i izvršni direktor Telecentra Zagreb, paneliste je zamolio da objasne kako prepoznaju talentiranu djecu i mlade. Ono što su istakli da ih prepoznaju po znatiželji koju pokazuju za određenu temu, te potpitanjima koja postavljaju kada pokušavaju riješiti postavljeni zadatak ili problem. Momir Karin iz Ministarstva znanosti i obrazovanja istaknuo je kako je s darovitima najteže raditi, a Loris Rašpolić i Tanja Šebelj-Kocet, koji svakodnevno rade s darovitima, istaknuli su kako je dobro kada ih se može izdvojiti ili im omogućiti da rade u grupi s vršnjacima koji im intelektualno mogu parirati.

Da je rasprava o talentima starija i od CTK Rijeka, istaknuo je Korado Korlević, astronom i  osnivač Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, na početku svog predavanja “Astronomija kao uvod u znanost”. Korlević se osvrnuo na PISA rezultate naših učenika koji su poražavajući, te predložio rješenje – da kao društvo u znanost uložimo ista sredstva koja ulažemo u sport i glazbu. Tvrdi kako ne trebamo izmišljati toplu vodu nego samo ponoviti dobru praksu onoga što pokazuje dobre rezultate.

Na kraju slavljeničke konferencije, sljedećih 30 godina CTK Rijeka najavila je Zagorka Prce Veseli, izvršna direktorica CTK Rijeka. Istaknuvši kako ne zna što nas čeka za par godina, a kamoli za 30 godina, dodala je da se ne smijemo fokusirati samo na tehničko znanje već moramo gledati čemu ono može služiti. Kada povežemo ljude različitih profila da surađuju i pritom se nadopunjuju, amatere s otvorenim umovima i stručnjake s jasnim granicama i omeđenjima – događaju se sjajne stvari. Svi počinjemo vjerovati i misliti da možemo više, bolje, jače, samo je nebo granica. Prce Veseli pozvala je sve prisutne da nastave surađivati s CTK Rijeka te da nam se pridruže u istraživanju svemira mogućnosti u sljedećim desetljećima.

S nama su bili mnogi nama dragi i važni ljudi kojima se želimo zahvaliti na aktivnom sudjelovanju. Pa krenimo redom prema redoslijedu pojavljivanja!

Veliko hvala – Ana Mariji Brđanović, Sereni Ferraiuolo, Marku Sokoliću, Momiru Karinu, Suzani Badurina, Marku Filipoviću, Altheu Valentiniju, Mariju Bajkuši, prof. dr. sc. Bojani Ćulum Ilić , Diani Kovačić, Valeriji Posavec, izv. prof. dr. sc. Bojanu Crnkoviću, Borisu Golobu, Anti Martiću, Paolu Zenzeroviću,  Kristianu Beniću, Marini Ivašić Kos, Željku Krnjajiću, Martini Ožanić Jukić, Tanji Šebalj-Kocet, Žarku Čižmaru, Koradu Korleviću, glazbenom selektoru Teu Grlici, Konobi Blato, Antica Torte i kolači.

Veliko hvala Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku na gostoprimstvu i tehničkoj podršci.

Najnovije vijesti iz projekta

Skip to content